Αποθήκευση – Διατήρηση του Μελιού.

   Υπάρχει η αντίληψη ότι το μέλι δεν χαλάει με την πάροδο του χρόνου, και ότι μπορεί να αποθηκευτεί για πολλά έτη δίχως να αλλοιωθεί. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Το μέλι είναι ένα ζωντανό προϊόν όπως σχεδόν όλα τα τρόφιμα πχ: γάλα, κρασί, φρούτα κ.λ.π. , και χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες για να διατηρηθεί φρέσκο με όλα τα συστατικά του. Διαφορετικά παρατηρείται η λεγόμενη γήρανση, πράγμα που ούτως ή άλλως θα επέλθει με την πάροδο του χρόνου. Εμείς όμως θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται ώστε να μην την επισπεύσουμε.
   Με λίγα λόγια το μέλι στην αποθήκευσή του, θέλει περιβάλλον δροσερό, σκοτεινό, ξηρό και  άοσμο.
   Όταν η θερμοκρασία του χώρου αποθήκευσης παραμένει γύρω στους 10C τότε το μέλι μπορεί για μία τριετία να μην χάσει τίποτα από τα ενεργά συστατικά του. Αν συνηθίζετε να αποθηκεύετε το μέλι σας στο ντουλάπι επάνω από τον απορροφητήρα, ή στο ντουλάπι που βρίσκεται δίπλα στον φούρνο της ηλεκτρικής σας κουζίνας, ή κάπου παρόμοια, μάλλον το έχετε "σκοτώσει".

 
Το μέλι έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία του χώρου και να αυξάνει την δική του. Αν συμβεί αυτό, το μέλι θα ξινίσει. Ακόμα και αν το μέλι είναι κλεισμένο σε αεροστεγή συσκευασία, η σχετική υγρασία του περιβάλλοντος χώρου δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 65%.

  
Προστατεύστε το μέλι από το άμεσο φως, ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε διαφανή γυάλινη η πλαστική συσκευασία. Επειδή ο καταναλωτής προτιμά τις διάφανες συσκευασίες γιατί του αρέσει να βλέπει το χρώμα του, τόσο οι μελισσοκόμοι παραγωγοί όσο και οι έμποροι συσκευαστές χρησιμοποιούν τέτοιες. Αυτό όμως δεν αρέσει στο μέλι, γιατί το φως, ιδιαίτερα το άμεσο, σκοτώνει κάποια από τα ενεργά συστατικά του. Μέλι συσκευασμένο σε διάφανες συσκευασίας που βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων που τα χτυπά ο ήλιος, είναι ύποπτα. Ακόμα και αν η συσκευασία είναι αδιαφανή, το άμεσο φως ανεβάζει την θερμοκρασία, πράγμα ανεπιθύμητο.

  
Το μέλι έχει την ιδιότητα να απορροφά τις οσμές. Αν αποθηκεύετε το βάζο με το μέλι σας στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά ή άλλα μυρωδικά, είναι πολύ πιθανόν να φάτε μέλι με άρωμα κανέλας ή γαριφάλου,  ή ακόμα και με ... "άρωμα"  σκόρδου … !